Help! De nalatenschap van opa is op!

Steeds meer grootouders willen hun kleinkinderen iets nalaten. Vaak met goede bedoelingen, zoals het helpen bij de studie of het kopen van een eerste woning. Maar hoe zorg je ervoor dat dit geld niet opgaat aan zaken als vakanties en feestjes?

Fiscale voordelen

Het inzetten van je nalatenschap om je kleinkind een financieel duwtje in de rug te geven, kan ook fiscale voordelen hebben. In 2023 mag een kleinkind tot €22.918 erven zonder dat daar erfbelasting over betaald hoeft te worden.

Risico: Geld vliegt weg

Het probleem is natuurlijk dat je als grootouder weinig controle hebt over hoe het geld besteed wordt zodra je kleinkind dat eenmaal heeft gekregen. Het risico is dat dit geld er aan alle kanten uitvliegt. Maar er is wel een oplossing: testamentair bewind.

Oplossing: Testamentair bewind

Met het instellen van testamentair bewind kun je bij je testament een bewindvoerder aanstellen die het geld voor je kleinkind beheert. Zo kun je precies instellen wanneer en waarvoor het kleinkind het geld mag gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het geld besteed wordt op een manier die jij passend vindt.

Thema's in dit bericht: