Jouw testament: minstens zo belangrijk als je auto die gekeurd moet worden!

Als het weer tijd is voor de keuring van je auto, krijg je netjes een bericht van de RDW en waarschijnlijk ook nog van je autogarage. Zo’n herinnering krijg je niet als het weer eens tijd is om je testament na te laten kijken. Dat zou wel een uitstekend idee zijn. Immers, je leven verandert, en je testament zou mee moeten veranderen.

Waarom je testament checken?

Een paar maanden geleden hebben we al eens verteld over het belang van een “APK” voor je testament (lees het hier). Hier ging het over een verhaal uit het AD over een vader die zonder het te weten zijn familie niets naliet. Dit soort verhalen laat zien dat het superbelangrijk is om je testament af en toe te bekijken. Zijn de dingen die je lang geleden hebt opgeschreven nog wel wat je nu wilt?

Nieuwe liefde, nieuwe regels

Stel je voor: je hebt een testament gemaakt toen je nog met je eerste partner was. Als je nu een nieuwe liefde hebt, werkt dat oude testament dan nog wel? Na een scheiding kan het zo zijn dat alleen je kinderen iets krijgen en je nieuwe partner niets. Dat wil je toch niet?

Regels over geld veranderen

Elk jaar kunnen de regels over belastingen veranderen. In 2010 waren die veranderingen heel groot met de herziening van de Successiewet. Regels over bijvoorbeeld vrijstellingen en schenkingen veranderden naast de definitie wie ‘je partner’ voor de erfbelasting is.

Het kan ook zijn dat je nu meer geld hebt dan toen je je testament maakte. Hoe zit het dan met de erfbelasting voor de mensen die iets van jou erven?

Laat er een expert naar kijken

Zorg dat je testament klopt met hoe je leven nu is. Een RegisterExecuteur kan je hierbij helpen. Hij of zij kijkt naar je testament in combinatie met je wensen en je financiën en geeft advies. Zo weet je zeker dat alles goed is geregeld voor de toekomst.

Thema's in dit bericht: