Onterven kan, MAAR…

Veel mensen vragen zich af: “Kan ik mijn kind onterven?” Simpel gezegd is het antwoord ja, maar er zitten wel haken en ogen aan.

Onterven

Sinds 2003 is het mogelijk je kind te onterven. Dit moet je wel in een testament laten vastleggen. Daarbij kun je ook kiezen of je je kleinkinderen wilt onterven. Doe je dat niet, dan erven de kleinkinderen automatisch in de plaats van hun onterfde ouder.

De legitieme portie

Ondanks de onterving heeft een kind altijd recht op een zogenaamd ‘legitieme portie’. Dit is de helft van wat het kind zou erven als er geen onterving was. Het kind kan deze portie tot vijf jaar na overlijden opeisen.

Let op schenkingen

Als je schenkingen hebt gedaan aan andere kinderen of familieleden of aan derden, dan tellen deze mee bij het bepalen van de legitieme portie. Er zijn wel enkele uitzonderingen. Een RegisterExecuteur kan je precies vertellen wat dit betekent voor schenkingen die je hebt gedaan of nog wilt doen.

Emotionele gevolgen van onterving

Het onterven van een kind kan diepe emotionele wonden slaan en invloed hebben op toekomstige generaties. Het kan ook de band tussen broers en zussen beschadigen. Denk goed na over de emotionele impact en vraag jezelf af of onterving echt de beste keuze is.

Wat als de relatie verbetert?

Een testament opstellen gebeurt vaak op een moment dat de relatie met een kind slecht is. Maar relaties kunnen verbeteren. Als je dan vergeet het testament aan te passen, kan dat na je overlijden voor veel pijn en verdriet zorgen.

Laat je adviseren

Ja, je kunt je kind onterven. Maar voordat je deze stap zet, is het slim je te laten adviseren door een RegisterExecuteur. Hij of zij kan je meer vertellen over de voor- en nadelen.

Thema's in dit bericht: