Sinterklaas is in het land, het schenkingsseizoen is geopend

Heb je al die blije gezichten gezien? Sinterklaas is namelijk weer in het land! Heerlijk, al die cadeautjes. Maar de cadeautjes komen niet alleen door de schoorsteen. In deze feestelijke periode worden ook andere giften en schenkingen overwogen.

De vrolijke kant van schenken

De Sinterklaastijd brengt waarschijnlijk allerlei herinneringen boven over cadeautjes en gezelligheid. Schenkingen doe je bij feestelijke gelegenheden zoals een verjaardag, Sinterklaas of Kerst. Of ze zijn een prachtige manier zijn om je dankbaarheid te tonen.

Deze bijzondere cadeaus maken mensen blij. Zeker als ze onverwacht komen. Maar er is nog een andere reden waarom sommigen ervoor kiezen om te schenken: belastingvoordelen. Door nu te schenken, kun je mogelijk later besparen op erfbelasting. Het principe is eenvoudig: hoe armer je overlijdt, hoe minder je nalaat en hoe minder erfbelasting je erfgenamen zouden moeten betalen.

De schaduwzijde van schenken

Maar voor je je te veel laat gaan in je vrijgevigheid, is het belangrijk om ook de mogelijke valkuilen van schenken te bedenken.

Schenkingen “op papier” zijn populair, maar vergeet niet dat de bijbehorende renteverplichtingen in de toekomst een last kunnen worden. Als je niet voorzichtig bent en te genereus wordt, kan dit zelfs tot problemen leiden voor je erfgenamen. Dat je zoveel hebt weggegeven kan namelijk tot de situatie leiden dat, wanneer je tijd komt, je erfgenamen moeite hebben om de erfbelasting te betalen. Ze zouden dan ongewenst bezittingen moeten verkopen om aan hun verplichtingen te voldoen.

Bezint eer ge geeft

Daarom is het altijd goed om even stil te staan en na te denken. Geef niet te veel te vroeg!

Dus voordat je je helemaal overgeeft aan je innerlijke Sint of Kerstman, raad ik je aan om even te overleggen met een expert, zoals een RegisterExecuteur. Deze kan je begeleiden en adviseren over wat wijsheid is in jouw specifieke situatie. Want geven is prachtig, maar het is ook belangrijk om verstandig te geven.

Thema's in dit bericht: