Slimme tips voor je nalatenschap bestaan niet

Je hebt vast weleens gehoord: “Je kunt goedkoop tanken in Duitsland.” Dat is handig als je ergens in de grensstreek woont, maar totaal nutteloos als je in Alkmaar bent. Dat gaat ook op voor de zogenaamde ‘slimme tips’ rondom nalatenschap. Deze tips zijn vaak generiek en passen niet bij iedereen.

One-size-fits-all

Het doel is voor iedereen hetzelfde: nabestaanden goed verzorgd achterlaten. Want ik ben nog nooit iemand tegengekomen die dat niet wilde. Of dat iemand graag wilde dat de ander zoveel mogelijk erfbelasting moet gaan betalen.

Slimme testamenten worden flink gepromoot. Alsof dat de gouden greep is om alles maar goed te regelen. Echter passen deze one-size-fits-all testamenten niet altijd bij de concrete wensen van de individu. In de praktijk blijken de levens èn de wensen van iedereen anders te zijn.

Wil je een advies of een tip?

Enerzijds heb je de snelle slimme tips waarmee je denkt dat je een hele stap hebt gezet in het voorbereiden van je nalatenschap. Maar een tip is nog geen advies. Een advies gaat over concrete wensen en concrete oplossingen. Daar komen keuzes bij kijken en voordat je keuzes kunt maken moet je afwegingen maken. Deze afwegingen gaan niet tussen ‘goed’ of ‘fout’. Deze afwegingen gaan over wat meer of minder passend is bij je wensen.

Minder erfbelasting?

Laat ik als voorbeeld nemen om te streven dat, na een eerste overlijden, de partner zo weinig mogelijk erfbelasting betaalt. Je kunt de achterblijvende partner meer laten ontvangen en de kinderen minder. De vrijstelling van een partner is immers vele malen hoger.

Echter, hierdoor erven de kinderen na een tweede overlijden meer en moeten de kinderen dus na een tweede overlijden meer erfbelasting betalen. Op dat moment is er geen keuze meer. Zo’n ‘slimme tip’ van snel minder erfbelasting kan onderaan de streep resulteren in een veel grotere afdracht aan erfbelasting.

Kies voor goed advies

Een lang verhaal kort: ‘Slimme tips’ kunnen je op het verkeerde been zetten. Ga niet voor die snelle oplossingen. Je overlijdt maar één keer en je kan je nalatenschap maar één keer verdelen. Maak die keuze zorgvuldig.

Kies voor goed advies dat past bij jouw situatie. Een goed advies is goud waard en zorgt voor rust en zekerheid bij de mensen die je achterlaat.

Raymond Mars

Thema's in dit bericht: