Uitvaartwensen: voorkom problemen en leg ze op tijd vast!

Het is een gedachte die velen van ons wel eens hebben: als ik overlijd, zullen mijn naasten mijn uitvaart wel regelen. Maar wat gebeurt er als er ruzie is in de familie? In zo’n situatie is het zeker belangrijk om je uitvaartwensen zelf vast te leggen. Dat kan veel problemen voorkomen.

Een lastig geval in de rechtszaal

Recentelijk werd een complexe zaak behandeld in de rechtbank van Rotterdam. Een 92-jarige moeder is dementerend en haar kinderen konden niet goed met elkaar overweg. Er was al eerder een omgangsregeling vastgesteld, maar deze werd niet nageleefd. Ook werd de professionele mentor van de moeder niet steeds volledig geïnformeerd. Een aantal kinderen vroegen aan de rechter nu alvast te bepalen wat er moest gebeuren als moeder was overleden.

De beslissing van de rechter

De rechter besloot dat alle kinderen binnen 12 uur na het overlijden van hun moeder geïnformeerd moesten worden. Over de andere zaken, zoals het afscheid en de uitvaart, zei de rechter dat deze in een testament of speciale papieren vastgelegd konden zijn. Na het overlijden zou dan duidelijk worden wat de moeder zelf had gewild. De familie moest hierover samen overleggen.

De mogelijkheid van verzoening

De rechter suggereerde ook dat het overlijden van de moeder misschien een moment kon zijn waarop de familie weer bij elkaar zou kunnen komen. Misschien zou er vrede of zelfs verzoening kunnen ontstaan, waardoor ze samen afscheid konden nemen.

Wat kun jij doen?

Je wilt natuurlijk niet dat er ruzie ontstaat in je familie over jouw uitvaart. Daarom is het slim om je wensen op tijd en op de juiste manier vast te leggen.

Een RegisterExecuteur is een persoon die hierbij kan helpen. Deze persoon zorgt ervoor dat alles goed geregeld is, en kan je begeleiden bij het maken van de juiste keuzes.

Wees voorbereid en voorkom problemen

Dit verhaal laat zien hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn. Door je uitvaartwensen duidelijk vast te leggen, kun je veel problemen voorkomen. Praat met je familie, schakel zo nodig een RegisterExecuteur in, en zorg ervoor dat alles goed geregeld is.

Bron: Rechtbank Rotterdam, 16 augustus 2023, ECLI:NL:RBROT:2023:6866

Thema's in dit bericht: