Van onschatbare waarde

Wat is dat schilderij van vader waard? Een vraag die na het overlijden van moeder leidde tot discussie tussen de kinderen.

Het schilderij

Vader was bijzonder gehecht aan het schilderij dat altijd boven zijn bureau hing en vader had de oudste dochter dit schilderij beloofd. Dat was met medeweten van alle kinderen.

Overlijden ouders

Toen vader overleed, bleef het schilderij bij moeder aan de muur hangen. Na het overlijden van moeder was er geen discussie over het schilderij. Het was voor iedereen duidelijk dat die voor de oudste dochter was. Wel kwam een andere vraag op tafel: wat is dat schilderij eigenlijk waard?

Oudste dochter

De oudste dochter weigerde een taxatie van het schilderij. Dan hoefde zij het schilderij niet meer. Het schilderij was voor haar. Door de schilderijendiscussie kwamen de verhoudingen op scherp te staan.

Waar is het schilderij nu?

Wat is uiteindelijk het belangrijkste? In dit gezin vonden de vier kinderen uiteindelijk hun onderlinge band belangrijker dan het schilderij. Maar je kunt je voorstellen dat het ook zomaar anders had kunnen aflopen.

Hoe kun je dit voorkomen?

De vraag is hoe je kunt voorkomen dat dit soort discussies ruzies en breuken binnen families veroorzaken. Je kunt dat zelf regelen voor je eigen nabestaanden door vooraf vast te leggen wie welke goederen krijgt. Neem daarbij ook op of de waarde van het schilderij moet worden vergoed of dat het van het erfdeel afgaat.

Een RegisterExecuteur kan je helpen je wensen op de juiste wijze vast te leggen.

Thema's in dit bericht: