Wie krijgt na overlijden de gouden ring van oma? Leg het vast!

Voorkom familieconflicten na een overlijden door duidelijk vast te leggen wie welke persoonlijke spullen erft.

Persoonlijke verhalen en de rol van een RegisterExecuteur

We horen vaak verhalen zoals die van iemand die van haar oma een bijzondere ring zou erven, maar die na het overlijden van oma in het bezit van een ander familielid kwam. Dit soort situaties kunnen helaas voor veel verdriet en onenigheid zorgen.

De RegisterExecuteur kan helpen om te zorgen dat dierbare spullen na het overlijden bij de juiste persoon terechtkomen. Dit kan door het opstellen van een codicil of testament.

Een codicil: eenvoudig maar effectief

Misschien heb je wel eens gehoord van de ‘sticker-methode’, waarbij namen op spullen worden geplakt om aan te geven wie wat erft. Dit is echter geen juridisch juiste en betrouwbare oplossing, omdat stickers kunnen vervagen of loslaten.

Een juridisch juiste oplossing is een codicil. Dit is een handgeschreven, gedateerd en ondertekend document waarin staat wie welk sieraad of ander goed erft. Het is wel belangrijk dat dit codicil goed bewaard wordt, zodat het na het overlijden beschikbaar is voor de erfgenamen.

Een RegisterExecuteur kan helpen bij het opstellen van een codicil, en biedt ook een Digitaal Nalatenschapsdossier aan als extra hulpmiddel. Zo zorg je ervoor dat alles duidelijk is en er geen onenigheid ontstaat over de verdeling van persoonlijke spullen.

Thema's in dit bericht: