Zwemmend naar Amerika

‘Papa, is het nog ver naar Amerika?’

‘Niet zeuren Jantje, gewoon doorzwemmen!’

Zwemmend de oceaan oversteken is ongetwijfeld een manier om het geld voor een vliegticket of bootreis te besparen. Echter, of het ook echt een besparing is, is de vraag. Zelfs met een handig hulpmiddel als een opblaasboot blijft Amerika een verre bestemming en is het maar de vraag of je er ooit aankomt.

De complexiteit van nalatenschap

Bij de afwikkeling van een nalatenschap is het vergelijkbaar. Spullen verkopen op Marktplaats, het aantal betrokkenen tellen en delen, dat klinkt allemaal niet ingewikkeld. Maar het is een te simpele voorstelling van zaken.

Juridische, persoonlijke en financiële aspecten maken dat 90% van de nalatenschappen complexe vraagstukken bevat. Deze staan niet op zichzelf maar zijn onderdeel van een groter geheel. Hoe was het vermogen van de overledene samengesteld? Hoe moet het testament of de wet worden uitgelegd? Het is onmogelijk de overledene nog om uitleg te vragen naar wat de intentie was. Welke onderbouwde keuzes worden dan gemaakt?

Risico’s van zelf doen

Zelf aan de slag gaan, zelfs met hier en daar hulp op het moment dat je vastloopt, is een riskante en vaak kostbare route. Problemen dienen zich vaak geleidelijk aan en als je eenmaal vastloopt, is er vaak geen weg terug.

Een nalatenschap is wat de overledene ‘nalaat’ aan bekende en onbekende bezittingen en schulden en waar een heel leven aan vooraf is gegaan.

Het afwikkelen van een nalatenschap is geen experiment. Eenmaal gemaakte fouten kunnen soms niet meer terug worden gedraaid. Ook kleine fouten kunnen al grote gevolgen hebben, ongeacht de beschikbaarheid van hulpmiddelen en goedbedoelde adviezen.

NB: Het is goed om te benadrukken dat als de erflater een executeur heeft benoemd en deze de benoeming heeft aanvaard, dat deze executeur dan de nalatenschap moet afwikkelen. De erfgenamen zijn dan niet bevoegd.

Rouw en zijn effecten

Rouw heeft ook een grote impact op betrokkenen en kan hun functioneren beïnvloeden. Lees het boek ‘Van missen krijg je het koud’ dat geschreven werd door Sandra Jongeneelen en Wouter van der Toorn. Zelfs simpele taken kunnen in een periode van rouw onoverkomelijke obstakels worden.

Het voordeel van ontzorgen

Het is raadzaam om niet alleen hulp te zoeken, maar je volledig te laten ontzorgen. Een professioneel executeur neemt taken uit handen en zorgt dat je niet meer verliest dan strikt noodzakelijk. Een professioneel executeur levert doorgaans meer op dan het kost.

Raymond Mars

Thema's in dit bericht: